banner

Andrahandsuthyrning

Om du under en period inte kan nyttja din lägenhet själv kan du ansöka om att hyra ut den i andra hand. Observera att all uthyrning oavsett längd måste godkännas av styrelsen. Otillåten uthyrning kan leda till förverkande av nyttjanderätten för bostadsinnehavaren. Blanketter hittar du här på hemsidan under Rapporter – Blanketter. När blanketten är ifylld kan den lämnas i brevlådan till styrelserummet på baksidan av huset på Skälbyvägen 19. Om du har garage eller p-plats sägs den upp vid andrahandsuthyrning.

Antenner

Vill du sätta upp parabolantenn, utomhusantenn, skyltar eller markiser måste du först begära ett särskilt tillstånd av styrelsen. Eventuellt bygglov kan krävas.

Balkong/uteplats

Boende ansvarar för att hålla balkongen/uteplatsen i fint skick. Den ska inte användas som förvaringsutrymme utöver möbler mm som tillhör en uteplats. Har man en marklägenhet med uteplats får man inte ställa saker utanför det egna området. Har man balkong med en uteplats eller gångväg under får man inte hänga blomlådor på utsidan då det är en säkerhetsrisk. Ha gärna fina växter och blommor men se till att vattna så det inte rinner ner på grannen och åk till återvinningen med gamla växter och jord när du planterar om och rensar. Det är inte tillåtet att ställa trädgårdsrens vid våra sopkärl eller i återvinningshuset.

Tänk på att ha det städat på uteplatserna då det påverkar trivseln för alla i området!

Bostadsrättsinnehavarens ansvar

  • Allt som finns på insidan av bostaden
  • Rensning av golvbrunn, sil samt vattenlås
  • Diskmaskin, kyl- och frysskåp, spis och micro
  • Tapeter och golv
  • Icke bärande väggar

Brandskydd

Du skall ha minst en brandvarnare i din lägenhet och testa den regelbundet. Se även till att ha en handbrandsläckare så att du själv kan släcka en mindre brand om olyckan är framme. Mer information om brandskydd och hemsäkerhet hittar du hos t.ex. Brandskyddsföreningen.

Styrelsen arbetar regelbundet med SBA (systematiskt brandskyddsarbete). Har du frågor eller noterar något som skulle kunna utgöra en brandrisk, kontakta styrelsen.

Bredband

Fest

Ska du ha fest hoppas vi att ni får trevligt. Tänk dock på att just fest och hög musik är den absolut vanligaste orsaken till klagomål i en bostadsförening. Sätt gärna upp en liten lapp eller berätta att du ska ha fest, så blir stämningen bättre!

Fläktar och ventiler

Information till våra bostadsrättsinnehavare – observera att nedanstående information inte gäller Skälbyvägen 21 utan övriga lägenheter. 

Spisfläkt med motor får INTE vara monterad till ventilationen då vi har mekanisk frånluft!

Spiskåpa är det bästa, men kolfilterfläkt är också godkänt under förutsättning att den monteras rätt. Utsuget på fläkten ska anslutas med en ventil ut i köket. Röret för ventilationen måste anslutas med en ställbar ventil. Vid felkoppling påverkar det hela vårt mekaniska frånluftssystem negativt och det kan även påverka värme och radon.

Försäkring

Föreningen är försäkrade hos försäkringsbolaget Folksam, genom Bostadsrätterna. För bostadsrättsinnehavare ingår bostadsrättstillägget och en olycksfallsförsäkring. För att få mer information om försäkringen och vad du ska göra om något händer klicka här.

Förvaltare

Grillning

Håll dig uppdaterad om eventuella eldnings- och grillningsförbud innan du tänder en grill!

Föreningen har två murade grillar som alla boende kan använda. Rengör och städa efter er så att även nästkommande sällskap kan ha lika trevligt.

Kol- och gasolgrill är inte tillåtet att grilla med på balkong och uteplats då det är för nära byggnaden så gå bort en bit från huset. Lämna aldrig en varm grill utan tillsyn då det finns barn och djur i området. Om du har en gasolgrill måste du förvara gasoltuberna på ett säkert sätt. MSB om gasol för hem och fritid.

Elgrill kan användas på balkong och uteplats men se till att inte det inte osar för mycket så det stör grannarna.

Hjärtstartare

Föreningen har en hjärtstartare som hänger vid tvättstugans bokningstavla, Skälbyvägen 17-19. I källarkorridoren finns en grön skylt som märker ut var den finns. I den lilla gröna väskan som sitter ihop med hjärtstartaren finns material som ev. kan behövas för att fästa elektroderna, rengöringsservetter, rakhyvel mm.

Husdjur

Se till att dina husdjur inte skadar eller förorenar på lekplatser, trädgårdsytor eller i huset. Rastning av hundar är förbjudet inom vårt bostadsområde. De får heller inte springa lösa eller orsaka störande ljud.

Hyresgästens ansvar

Du som hyresgäst ska själv byta säkringar, glödlampor, lysrör, ugns- och kylskåpslampor – det vill säga allt förbrukningsmaterial i din lägenhet.

Har du balkong, uteplats, egen entré eller parkeringsplats måste du själv vårda och skotta dessa ytor.

Enklare åtgärder i lägenheten, som att skruva fast en lös skruv eller liknande, utför du själv. Se därför till att du alltid har enklare verktyg i lägenheten.

Allt övrigt anmäls till Sveriges Fastighetsförvaltning AB via felanmälan.

Moped/motorcykel/bil

Var snäll och åk inte moped/motorcykel/bil på våra gångvägar. Undantags fall vid flytt och avlastning. Det är parkeringsförbud på våra gårdar och framför garagen.

Musik

Spela gärna musik, men inte på en ljudnivå så det hörs in till grannarna.

Pantsättning

Dokumentet om pantsättning ska skickas till vår ekonomiska förvaltare SBC som skriver under.

SBC
Box 226
85104 Sundsvall

Enligt 9 § i våra stadgar är pantsättningsavgiften 1% av gällande prisbasbelopp och betalas av pantsättaren.

Parkering

Barsbro Torg har avgift enligt skyltning. Läs informationsdokumentet om parkering här. Parkering är endast tillåten på plats med utmärkt parkering! Det är inte tillåtet att parkera utanför portar, garage eller våra gångvägar! Ett kortare stopp för lastning är dock tillåtet.

Det är inte tillåtet att ladda sin elbil vid parkering med elstolpe eller eluttag i garage då systemet inte är anpassat för det.

För att ställa dig i kö till parkering/garage, kontakta SBC 0771-722 722. Läs mer om parkering här.

Portbrickor och porttelefon

Läs mer om detta här.

PostNord Paketbox

PostNords Paketboxar står vid återvinningshuset Flygarvägen 14. Vid beställning av varor anges alternativet PostNord Paketbox som leveransställe. För att hämta ut sitt paket krävs PostNord App och mobilt BankID. Mottagare och chaufför kommunicerar med boxen via bluetooth och mottagaren använder PostNords App för att hämta sitt paket.

PostNord hemsida kan du läsa om hur det går till.

Renovering eller ombyggnation

Behöver du spika eller borra i väggarna, ta hänsyn till andra och gör det på andra tider än mellan 20.00 och 08.00.

Kontakta alltid styrelsen gällande t.ex. ingrepp i bärande väggar och stommar, till- och ombyggnader av kök, våtrum samt uteplatser. Risken finns att du annars tvingas återställa detta till ursprungligt skick samt ersätta för eventuella uppkomna skador och kostnader.

Rökning

Många är allergiska mot tobaksrök. Rökning är därför förbjuden i fastighetens allmänna utrymmen. Det är förbjudet att kasta fimpar på gården samt från balkongerna. Från 1 juli 2019 är det förbjudet att röka vid lekplatser.

Skadedjur

I händelse av skadedjur använder vi oss av Anticimex.

Tel: 075-245 10 00
E-post: kundservice@anticimex.se
Hemsida: www.anticimex.se.

Skyddsrum      

Föreningen har 9 st skyddsrum, ett i varje huskropp. Läs mer på sidan om skyddsrum.

Stadgar

Läs dem noga – det är viktig information för dig som medlem i bostadsföreningen. Här finns de regler som gäller och här regleras både dina rättigheter och skyldigheter. Brott mot stadgarna kan betyda att medlemskapet förverkas och du måste då flytta. Det förutsätts att du känner till vad som gäller enligt stadgarna.

Stambyte
Stambyte genomfördes 2017-2018 i föreningen. Du kan läsa mer om den information som gällde under stambytet och om dess faser här.

Styrelse

Styrelsen väljs på årsstämman. Vill du vara med i styrelsen eller föreslå någon är du välkommen att kontakta valberedningen.

Städning

Har du synpunkter på städningen – kontakta styrelsen. Det ger oss stöd och hjälp när vi förhandlar om pris och handlar upp nya tjänster.

Störningsjour

Ibland händer det att det att det är livliga fester med hög musik eller så är det något annat som är störande. Vår ambition är att det ska bli tyst och lugnt i huset så att alla får sin nattvila.
Vid eventuell händelse kan du kontakta Svenska Störningsjouren. Under kontorstid gäller telefonnummer 08-645 00 35, annan tid 08-568 214 00.

Trapphus/källargångar

Håll dina personliga ägodelar borta från trapphus/källargångar och entré. Annars försvårar du för våra städare och kan hindra ambulans/brandkår vid utryckning. Lösa föremål kan dessutom utgöra en brandrisk.

Trädgårdsgruppen

Två boende, Inger och Anne, har startat en trädgårdsgrupp som bla kommer ha odling i pallkragar. Tanken med trädgårdsgruppen är att få vårt fina område att blomstra ännu mer och att trädgårdsintresserade får påta i den vackra trädgården som tillhör oss alla bostadsrättsinnehavare. Är du intresserad av att vara med kan ni kontakta styrelsen så förmedlar vi det till gruppen.

TV

Föreningen har abonnemanget TV-flex hos Telenor. Kostnaden är inräknad i månadsavgiften. Telenor kundtjänst tel: 020 222 222.

Tvättstugan

Mycket irritation uppstår i samband med tvättstugorna. Respektera de regler som gäller vid bokning av tvättstugorna samt för städningen efteråt. Det är inte tillåtet att färga kläder i tvättmaskinerna. Här kan du boka tvättid.

Tyst i huset
Klockan 22.00 ska huset vara “i vila”.

Utdrag ur lägenhetsförteckning

I SBC – Vår Brf appen kan du själv göra utdrag ur lägenhetsförteckningen. Sen kan du mejla utdraget direkt eller spara ner pdf-filen.  Ladda ner appen i AppStore för iPhone eller Google play för Android.

Rulla till toppen